Pressemeddelelser

DSU udsender jævnligt pressemeddelelser, for at gøre opmærksom på vores politiske holdninger. Nedenfor kan du se en oversigt over de pressemeddelelser, som er udsendt af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Mette Frederiksen rejser vigtig debat på Folkemødet - DSU er klar med konkrete tiltag

23.06.2017
De unge socialdemokrater glæder sig over partiformandens fornyede fokus på sårbare unge – og er klar med en række politiske tiltag. Bl.a. skal der ro om uddannelsessystemet, bedre uddannelse til lærere og pædagoger og gratis psykologhjælp til unge.

DSU: Vensters karaktermur er sort skolepolitik

14.01.2015
Gymnasierne står overfor endnu en reform, der skal dygtiggøre eleverne og ruste gymnasieskolerne til en ny fremtid. Desværre er Venstre mere optaget af at forhindre flere unge i at få en uddannelse. 

Vild begejstring over Finanslov2015 hos unge socialdemokrater

13.11.2014
Hos Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) udbrød der stor jubel, da hovedpunkterne for Finanslov2015 blev præsenteret for kort tid siden. Ifølge DSU viser finanslovsaftalen forskellene i dansk politik, og hvorfor en rød regering også er bedst for Danmark efter næste valg.

DSU: Regeringen er usolidarisk overfor syriske flygtninge

29.09.2014
Regeringen sender F-16 fly på vingerne i kampen mod IS, men hvor er Danmarks indsats overfor de hundredetusinder af syrere, der flygter fra de barbariske islamister?

DSU til Østergaard: Du lever i din egen verden 

18.09.2014
Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) tager afstand fra Morten Østergaards ønske om et opgør med den universelle danske velfærdsmodel. Østergaards udtalelser er ifølge de unge socialdemokrater et udtryk for De Radikales manglende forståelse for danskernes virkelighed.

DSU: Hvor er Lidegaards pres på Israel?

18.07.2014

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) opfordrer udenrigsminister Martin Lidegaard og resten af den danske regering, til at presse Israel hårdere til at stoppe dets aggressive fremfærd i Gaza. DSU opfordrer regeringen til at indføre sanktioner mod de Israelske bosættelser. 

DSU: Fjern pletten på straffeattesten for at nå 2020-mål

12.09.2013

Hvis Regeringen skal lykkes med det ambitiøse mål om, at få andelen af udsatte unge, der begår kriminalitet ned med 25 pct. frem mod 2020, skal det bakkes op af nye politiske initiativer. DSU foreslår blandt andet at fjerne pletten på straffeattesten for at sikre en bedre resocialisering. 

DSU: Kvote 2 skal udgøre 50 %

30.07.2013
Selvom rekordmange bliver optaget på en videregående uddannelse i dag, så mener Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), at optagelsessystemet er skævt. DSU vil have regeringen til at hæve kvote 2 pladserne til at udgøre 50 %. 

Luk hullet i lovgivningen - Baggrund

26.07.2013
Lønmodtagere kan i dag trække de penge, de betaler i faglige kontingenter, fra i skat. Dog højst 3.000 om året. Det betyder, at staten betaler en betydelig del af de penge, der går til fagforeningerne. Det gælder både de traditionelle fagforeninger under LO og FTF, og de gule ’fagforeninger’ som fx Krifa og Det Faglige Hus.
 
Hvad siger loven?
Retten til fradrag for faglige kontingenter er sikret i Ligningslovens § 13[1]. Her fremgår det, at der er fradrag for faglige kontingenter til foreninger, ”der har til hovedformål at varetage de økonomiske interesser for den erhvervsgruppe, hvortil den skattepligtige hører.”
Ser man på de gule ’fagforeninger’, så kan man med fuld ret hævde, at de ikke er fagforeninger, som har til hovedformål at varetage de økonomiske interesser for en erhvervsgruppe. Tværtimod er der tale om forretninger, der har til hovedformål at tjene penge.
Der er altså tale om et hul loven, der skal lukkes.
 
Hvorfor er Krifa og Det Faglige Hus ikke rigtige fagforeninger?

De tillader polske standarder med løn ned til 30 kr. i timen.
Krifa mener (ligesom Venstre og Dansk Folkeparti) at det skal være ulovligt at lave blokade mod en virksomhed, når den har tegnet overenskomst med en national fagforening. På hjemmesiden står der, at ”Vi mener, at retten til at konflikte en virksomhed for at få en overenskomst skal begrænses, så det ikke er lovligt over for virksomheder, der allerede har en overenskomst.”[2]
Men som talrige eksperter har peget på, så vil det betyde at polske overenskomster kan sidestilles med danske, og man kan blive tvunget til at arbejde for 30 kroner i timen. Beskæftigelsesministeriets jurister har konkluderet[3], at får Krifa sin vilje, så betyder det at man ”ikke lovligt vil kunne konflikte over for en virksomhed, hvor de ansatte aflønnes efter f.eks. en polsk overenskomst med en løn på 30 kr.,«, og at det »vil være et væsentligt brud med den danske model og mindske muligheden for at sikre ansatte en rimelig løn, som de kan leve af«.
 
De forhindrer dig i at konflikte, hvis du bliver snydt af din arbejdsgiver
Retten til at strejke er en helt central del af de rettigheder, man som lønmodtager har på det danske arbejdsmarked. Ligesom en arbejdsgiver har ret til at foretage lockout. Sådan har det været i over 100 år. Men Krifa anerkender ikke strejkevåbnet som et middel i kampen for bedre løn- og arbejdsforhold.
Krifas formand, Søren Fibiger Olsen, har kaldt strejkeretten for et ’fortidslevn’[4]. Og på Krifas hjemmeside står der, at man i tilfælde at strejke på sin arbejdsplads skal ”fortsætte med at arbejde som normalt.” Det var det, man i gamle dage kaldte skruebrækkeri.
Krifa og Det Faglige Hus er heller ikke en del af det almindelige, fagretlige system, og fører fx ikke sager ved Arbejdsretten. Krifa har altså åbent opgivet flere af den traditionelle fagbevægelses helt centrale midler til at sikre bedre løn- og arbejdsvilkår.
 
Løfter ikke vigtige opgaver som overenskomster, uddannelse og værn mod social dumping
En helt central opgave for en fagforening er at tegne overenskomster for sine medlemmer. Overenskomsterne skal sikre medlemmerne ordentlige løn- og arbejdsforhold, herunder fx ferie, barsel og pension. Mens 3F, HK, Dansk Metal mfl. tegner massevis af overenskomster, så kan Det Faglige Hus og Krifa kun fremvise meget få overenskomster, om overhovedet nogen.  I stedet nasser man på det rettigheder, som den traditionelle fagbevægelse har tilkæmpet sine medlemmer. Det betyder, at de kan tilbyde et billigere produkt end fx 3F og HK, som løfter overenskomstopgaven, men det har ikke noget med fagforeningsarbejde at gøre.
Når en gul fagforening endelig en sjælden gang tegner en overenskomst, så er den dårligere end den, en traditionel fagforening kunne have tegnet. Som Vejlegårssagen klart viste, så arbejder Krifa ikke på at forbedre lønmodtagernes vilkår. Tværtimod var de med deres overenskomst med Vejlegården med til at forringe overenskomstvilkårene for mange medarbejdere. Den overenskomst som Krifa og Vejlegården indgik, var for 90 % vedkommende dårligere end den oprindelige 3F-overenskomst. [5]
Modsat fx LO og FTF er de ikke en del af trepartssystemet, hvor man forhandler om fx fremtidens uddannelser, og de er fuldstændig fraværende i debatten om at bekæmpe social dumping, som den traditionelle fagbevægelse kæmper i øjeblikket.
 
Hvad skal der så gøres nu?
DSU mener, at hullet i loven skal lukkes. Ligningsloven skal præciseres, så det gøres klart, at det kun er kontingenter til fagforeninger, som reelt kæmper for medlemmernes økonomiske interesser, der er fradragsberettigede. Det kan fx ske ved at koble fradragsretten til krav om, at fagforeningen skal kunne føre sager i arbejdsretten.

[1] https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=146323
[2] http://www.krifa.dk/omos/vimener/blokade.aspx
[3]http://jyllands-posten.dk/politik/article4831695.ece
[4] http://blog.krifa.dk/2013/04/lockout-og-strejke-er-fortidslevn-uden.html
[5] http://forsiden.3f.dk/article/20120809/LONARB/120809909?Profile=3709

DSU: Vi ærer de faldne ved at fortsætte kampen for en bedre verden

22.07.2013
D. 22. juli 2013 markerer toårsdagen for den forfærdelige terroraktion på Utøya, hvor 69 unge socialdemokrater mistede livet. I Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) benyttes dagen i dag til at mindes de faldne kammerater. 

DSU: Søvndal må indkalde tyrkisk ambassadør

07.06.2013
Regeringen skal tale alvorsord med Tyrkiet, efter at medlem af DSU's tyrkiske søsterorganisation dræbt i det der ligner et politisk attentat.

Annonce: Thulesen Dahl er farlig for Danmark

30.05.2012
I en annonce i Ekstra Bladet svarer DSU igen på gårsdagens DF-annonce.

Kan du fange Løkkes standpunkt? Eller holdning....

27.05.2013
DSU præsenterer hjemmesiden www.venstreszigzag.dk, hvor du kan forsøge at fange Venstreformandens holdning/standpunkt.

Thulesen Dahl er en hykler og taler med to tunger

24.05.2013
På flere centrale områder har DF skiftet holdning ikke bare en, men to gange.

DSU glæder sig over hjælpen til de arbejdsløse

14.05.2013

Regeringens udspil er en hjælpende hånd til de mange udfaldstruede dagpengemodtagere.

DSU kritiserer ny offentlighedslov

17.04.2013
På en række områder begrænser den nye offentlighedslov folkets muligheder for at kigge magthaverne i kortene.

DSU: Trafikinvesteringer skal sikre lærepladser

01.03.2013
Regeringens store investeringer i dansk infrastruktur skal ikke kun sikre hurtigere tog, men også flere lærepladser.

Lavere selskabsskat kan føre til øget arbejdsløshed

27.02.2013
Nettoresultatet af regeringens udspil kan her og nu betyde et tab af danske arbejdspladser.

Unge socialdemokrater tilfredse med kontanthjælpsudspil

26.02.2013
Der er rigtig mange gode takter i regeringens oplæg til en kontanthjælpsreform. Men pengene bør bruges på uddannelse, ikke skattelettelser.

DSU samler underskrifter mod SU-nedskæringerne

18.02.2013
Følg linket og skriv under på, at SU-nedskæringer ikke er vejen til bedre uddannelser.

Drop overvejelserne om mindre SU!

11.02.2013
DSU præsenterer ni forslag til, hvordan de unge kommer hurtigere igennem uddannelsessystemet.

DSU er Danmarks største politiske ungdomsorganisation

05.02.2013
DSU er igen Danmarks største politiske ungdomsorganisation med 2.520 medlemmer.

DSU tilfreds med afgørelse i Vejlegårdssag

29.11.2012
Nu må både Amin Skov og højrefløjen stoppe deres angreb mod den danske model.

DSU sender Espersen regning på 24 milliarder kroner

27.11.2012
Urimeligt at arbejdsløse skal betale for at VK-regeringen rabat til Danske Bank.

DSU afviser regeringens accept af sexkøb

21.11.2012
DSU tager afstand fra regeringens beslutning om at droppe forslaget om at kriminalisere køb af sex.

DSU jubler over genvalg til Obama

08.11.2012
Nu må Republikanerne droppe skyttegravskrigen og samarbejde med Obama.

DSU holder landsmøde i Vejle

02.11.2012
Debat om velfærd, vedtagelse af en ny aktivitetsplan og besøg fra Uganda vil præge landsmødet.

DSU’er til tops blandt Nordens ungdomspolitikere

26.10.2012
19-årige Jakob Esmann fra DSU blev søndag valgt til præsidiet i Ungdommens Nordiske Råd.

DSU tilfreds med ny akutjobpakke

24.10.2012
Regeringens aftale vil hjælpe 12.500 danskere, der stod til at miste dagpengeretten.

DSU til Obama-rally i Miami

11.10.2012
Torsdag klokken 21 dansk tid deltager 35 DSU'ere i et stort kampagnerally for Obama i Florida.

DSU: Halver genoptjeningskravet til dagpenge

25.09.2012
75 millioner er en beskeden pris for at hjælpe tusindvis af arbejdsløse.

DSU jubler over Socialdemokratisk ja til finansskat

23.09.2012
Socialdemokraterne støtter nu en finansskat - også selvom den ikke er global.

DSU lancerer ny annoncekampagne mod Krifa

17.09.2012
Krifa kalder sig en fagforening, men er i virkeligheden en religiøs fup-forretning.

DSU præsenterer Danmarks største hykler!

29.08.2012
Krifa-boss hævder at kæmpe for bedre arbejdsforhold, men bestiller reelt ikke andet end at forringe dem.

Ungepakke er godt udgangspunkt for forhandlinger

21.08.2012
Men det er ikke nok kun at hjælpe 7.000 unge, når over 100.000 mangler arbejde eller praktikplads.

DSU: Forlæng dagpengeperioden, Helle!

10.08.2012
Arbejdsløsheden fortsætter med at stige. Derfor skal regeringen hjælpe de arbejdsløse, der står til at miste dagpengeretten.

11.121 mangler en læreplads - DSU kræver handling!

08.08.2012
Rekordmange unge mangler en praktikplads. Der skal fokuseres mindre på 2020 og mere på 2012, mener DSU.

DSU: Enhedslisten skal ind i kampen for de unge

25.06.2012
Der er brug for Enhedslisten i kampen for en ungepakke med uddannelses- og beskæftigelsesinitiativer.

Nyvalgt DSU-formand: Lav skatteforlig med Enhedslisten

31.05.2012
Det er helt skævt at finansiere topskattelettelser ved at skære i overførsler, mener den nyvalgte DSU-formand Camilla Schwalbe.